zupa ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zupa

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • por

    0,5 szt
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    3 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt

dodatkowo

  • boczek wędzony

    6 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zupa ziemniaczana foto
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, a cebulę w kostkę.
Krok 2 - zupa ziemniaczana foto
Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa. Bulion gotujemy.
Krok 3 - zupa ziemniaczana foto
Plastry boczku rozkładamy na papierze pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je około 20 minut aż z plastrów zrobią się chipsy. Następnie wyjmujemy z piekarnika.
Krok 4 - zupa ziemniaczana foto
Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy przyprawami i hartujemy śmietaną. Podajemy z chipsami boczkowymi i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 03.10.2016 08:39
Super ten bekon wygląda :)
Wafelek2601 22.09.2016 20:03
Bardzo lubię taką zupkę
Ania321 22.09.2016 16:10
Wygląda bardzo smacznie :)
Konczi 22.09.2016 15:35
Wygląda przepysznie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat