Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zapalana z grochem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 l
marchewka 2 szt.
ziemniaki 3 szt
fasola Jaś 1 1/2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
woda 2 szklanki
smalec 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 3 łyzki
kości wieprzowe 1 szt.
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyzka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie
ząbek czosnku 3 szt.
cebula biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zapalana z grochem

Kroki postępowania

1
Fasole Jaś wstawiamy na palnik z wodą podgotowujemy około 30 minut tak aby zmiękła fasola. Wodę wylewamy i nalewamy świeżej około 3 litry wrzucamy kość wieprzową. Wywar wstawiamy na palnik i gotujemy.
Krok 1 - Zupa zapalana z grochem foto
2
Warzywa czyli ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę również i cebulę białą. Dodajemy przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy wywar zupy do miękkości. Następnie dodajemy kucharek i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Krok 2 - Zupa zapalana z grochem foto
3
Zupę zapalamy: czyli patelnie wstawiamy na palnik z niewielką ilością tłuszczem dodajemy mąkę i czekamy aż zrobi się brązowa pod wypływem podgrzewania. Następnie dodajemy wody około 2 szklanki, całość mieszamy tak aby nie powstały grudki i przelewamy przez sitko do zupy mieszając.
Krok 3 - Zupa zapalana z grochem foto
4
Następnie wsypujemy majeranek. Zupę solimy i dodajemy pieprzu wszytko do smaku.
Krok 4 - Zupa zapalana z grochem foto
5
Zupa po ugotowaniu.
Krok 5 - Zupa zapalana z grochem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 08.02.2015 08:43
bardzo fajna zupka
Futka 05.02.2015 10:35
Świetna, aromatyczna i smakowita zupka :)
kanu83 05.02.2015 10:33
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak