Zupa zapalana z grochem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 l
  • marchewka

    2 szt.
  • ziemniaki

    3 szt
  • fasola Jaś

    1 1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • woda

    2 szklanki
  • smalec

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyzki
  • kości wieprzowe

    1 szt.
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyzka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

  • ząbek czosnku

    3 szt.
  • cebula biała

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa zapalana z grochem foto
Fasole Jaś wstawiamy na palnik z wodą podgotowujemy około 30 minut tak aby zmiękła fasola. Wodę wylewamy i nalewamy świeżej około 3 litry wrzucamy kość wieprzową. Wywar wstawiamy na palnik i gotujemy.
Krok 2 - Zupa zapalana z grochem foto
Warzywa czyli ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę również i cebulę białą. Dodajemy przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy wywar zupy do miękkości. Następnie dodajemy kucharek i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Krok 3 - Zupa zapalana z grochem foto
Zupę zapalamy: czyli patelnie wstawiamy na palnik z niewielką ilością tłuszczem dodajemy mąkę i czekamy aż zrobi się brązowa pod wypływem podgrzewania. Następnie dodajemy wody około 2 szklanki, całość mieszamy tak aby nie powstały grudki i przelewamy przez sitko do zupy mieszając.
Krok 4 - Zupa zapalana z grochem foto
Następnie wsypujemy majeranek. Zupę solimy i dodajemy pieprzu wszytko do smaku.
Krok 5 - Zupa zapalana z grochem foto
Zupa po ugotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 08.02.2015 08:43
bardzo fajna zupka
Futka 05.02.2015 10:35
Świetna, aromatyczna i smakowita zupka :)
kanu83 05.02.2015 10:33
ciekawa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat