Zupa z zielonek

Zupa z zielonek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • Bulion grzybowy

    2 litry
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • marchew

    1/2 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 kulki
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • sól i pieprz

  • grzyby gąski

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z zielonek foto

Grzyby (zielone gąski) dokładnie, przepłukać pod bieżącą wodą.

Krok 2 - Zupa z zielonek foto
Pokrojone grzyby, przesmażyć na maśle.
Krok 3 - Zupa z zielonek foto
Na patelnię, dodać pokrojoną cebulę, dodać szczyptę soli. Podsmażać jeszcze 10 minut.
Krok 4 - Zupa z zielonek foto

Przełożyć zawartość patelni, do garnka. Dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym płomieniu, około 20 minut.

Krok 5 - Zupa z zielonek foto
Odstawić zupę, dolać śmietanę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić. Zupę jeszcze podgrzać, ale nie gotować.
SMACZNEGO!!!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 28.01.2019 15:46
Zielonki czyli gąski super grzyby to.Ja ich nie umiem zbierać ale na sezon na rynku można kupić.Fajny przepis ;)
Bernadeta1 21.04.2016 18:04
bardzo smaczna zupka
IwonaKa 20.04.2016 20:54
nie jadłam jeszcze tych grzybów
Wacław 19.04.2016 09:46
pyszna zupa ,moje smaki
Renata9 19.04.2016 07:27
Bardzo fajna zupka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat