Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonego kalafiora z suszonymi śliwkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1000 ml
kurczak pierś 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18 proc 125 ml
śliwki suszone 12 szt
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
mleko 100 ml
kalafior 1 zielony
szparagi zielone 1 (konserwowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonego kalafiora z suszonymi śliwkami.

Kalafior podzielić na różyczki i gotować 15 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie z dodatkiem. Odcedzić. Kurczaka pokroić w cienkie krótkie paski. Śliwki sparzyć, przełożyć na sito, żeby obciekły i przekroić na pół.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać bulion, dobrze wymieszać. Dodać mięso i śliwki, gotować na małym ogniu 20 minut. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do zupy, wymieszać. Przyprawić.
Szparagi pokroić. Kalafior i szparagi włożyć do zupy, wymieszać i podgrzać.
Zupę wlać do talerzy. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 03.03.2014 15:53
Ciekawa zupa.
Gabi44 03.03.2014 13:46
Wspaniała zupka ,kalafior i śliwki,ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak