zupa z zielonego groszku z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    2 szt
  • woda

    3/4 litra
  • śmietanka słodka

    1/8 litra
  • sól

  • pieprz

  • cukier

    szczypta
  • bułka

    6 kromek
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • groszek zielony

    1 mrożony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę,mrożonego groszku nie rozmrażamy,a bułkę kroimy w kostkę.Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę dodajemy mrożony groszek i zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień przykrywamy i powoli gotujemy około 10 min.Mikserem miksujemy groszek,zupa powinna być zawiesista,wlewamy słodką śmietankę solimy i doprawiamy pieprzem i cukrem.Na rozgrzanym maśle zarumieniamy około 4 min bułkę pokrojoną w kostkę na złoty kolor.Grzanki podajemy w zupie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 27.11.2011 09:36
super
Krystyna32 27.11.2011 00:04
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat