Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z wołowiną
Marchewkę pokroić w plastry, potem ją poćwiartować, seler pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić w cienkie paski. Obrać ząbek czosnku i tak jak koper włoski pokroić w paseczki. Dynię pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa dodać do mięsa i krótko poddusić.
Można też dodać łyżkę przecieru pomidorowego, aby zupa nabrała ładnego koloru.
Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko razem podgotować pod przykryciem 10 minut na niewielkim ogniu.
Obrać cebule, pokroić na talarki grubości 0,5 cm, dodać do wrzącej zupy. Gotować delikatnie 5 minut.
Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki i ewentualnie posypać tartym żółtym serem.