Zupa z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy zielonej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    100 g
  • marchew

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion

    1 litr
  • oliwa

    1 łyż.
  • czubryca zielona

    1/2 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z soczewicy zielonej foto
Ziarna soczewicy przepłukuję, zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę.
Krok 2 - Zupa z soczewicy zielonej foto
Soczewicę odsączam, przepłukuję, przekładam do garnka i zalewam bulionem, dodaję startą marchewkę i przyprawy i gotuję do miękkości. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju na patelni. Dodaję podsmażone warzywa do garnka z bulionem.
Krok 3 - Zupa z soczewicy zielonej foto
Natkę pietruszki myję, dokładnie osuszam i drobno siekam i dodaję do zupy. Zupę rozlewam do miseczek, dekoruję kleksem śmietany i gałązką natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lemon 31.10.2012 22:36
uwielbiam
maciek7 31.10.2012 19:56
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat