Zupa z porów z chrupiącym boczkiem

Zupa z porów z chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo smaczna, syta zupa z porów z dodatkiem chrupiącego boczku, prażonych ziaren słonecznika i świeżego szczypiorku. Spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • por (białe części)

    4 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • serek kremowy

    100 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • boczek

    200 gramów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • słonecznik ziarna

    1/2 szklanki
  • oliwa aromatyzowana porem

    1/2 szklanki
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić białe części pora w paski, cebulę w kostkę, ząbki czosnku w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, pory, czosnek. Dodać pokrojone ziemniaki, wlać rosół i ugotować do miękkości warzywa.

Pokroić  w kostkę boczek. Boczek usmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko. Przełożyć na ręcznik papierowy.  Zupę zmiksować na jednolity krem, dodając serek i śmietanę.

Posiekać szczypiorek. Uprażyć pestki słonecznika.

Krem doprawić do smaku, podać z chrupiący boczkiem, oliwą porową, szczypiorkiem i pestkami słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat