Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z porów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

por (biała część) 300 g
ziemniaki 4 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
pietruszka 1 szt
ziele angielskie 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z porów

Kroki postępowania

1
Gotować wywar z kości i porcji rosołowej z dodatkiem marchewki , pietruszki ,ziela angielskiego ,liścia laurowego ,posolić .
Krok 1 - Zupa z porów foto
2
Ziemniaki obrać ,przepłukać i pokroić w kostkę .
Krok 2 - Zupa z porów foto
3
Wlać gorącej wody do ziemniaków ,posolić i gotować w osobnym garnku do miękkości .
Krok 3 - Zupa z porów foto
4
Pory umyć, obrać z wierzchnich części i pokroić części białe na krążki .
W rondelku rozgrzać masło klarowane ,włożyć pory i smażyć około 10 minut .
Wsypać kucharek ,wymieszać .
Krok 4 - Zupa z porów foto
5
Podsmażone pory przełożyć do wywaru i gotować 10 minut razem .Wcześniej wyjąć ziele angielskie i liść laurowy .Dodać część ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę .
Krok 5 - Zupa z porów foto
6
Całość zmiksować , przyprawić gałką muszkatołową ,pieprzem solą . Wlać śmietanę , zagotować i nalewać na talerze , dodać pozostałe ziemniaki (kostkę).
Krok 6 - Zupa z porów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 16.01.2017 15:14
Ta zupa ma wspaniały smak:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak