Zupa z pomidorów i pomarańczy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa z pomidorów i pomarańczy - fajne połączenie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pomidory

    800 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pomarańcza

    1.5 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie, jeden pomidor odłożyłem.
Pozostałe sparzyłem i obrałem ze skórki. Pomidory zmiksowałem.
Cebulę i czosnek smażyłem wraz z marchwią przez 2 minuty.
Dodałem zmiksowane pomidory, gotowałem wszystko 3 minuty.
Dodałem 1/8 l wody, ponownie zagotowałem. Dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka.
Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę.
Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką i skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat