Zupa z mokrej fasoli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • fasola Jaś

    1 litr zielonej
  • boczek wędzony

    3 plasterki
  • marchew

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • śmietana

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy, ziele angielskie i liść laurowy. Pod koniec gotowania dokładamy startą na grubych oczkach marchew i boczek. Gdy warzywa będą miękkie zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy na talerze i oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Jadwiga/Jaga85
Zupa grochowa to jedna z najpopularniejszych zup na polskim stole. Zielonej fasoli nie trzeba dodatkowo moczyć, szybko się gotuje i doskonale smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 03.05.2014 10:08
apetycznie wygląda :)
Czyki 03.05.2014 08:36
Wspaniała zupka:)
Mniam 03.05.2014 00:13
Lubię tą fasolę. Pysznie wygląda w zupie :)
gusia1000 02.05.2014 22:55
Smaczna zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat