Zupa z krewetek i papai

Zupa z krewetek i papai

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • marchew

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • liście limonki kaffir

    4 sztuki
  • krewetki mrożone

    400 gramów
  • papaja

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    165 mililitrów
  • ryż

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min.

Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans.

W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki.

Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy mrożonych krewetek w pancerzu oraz papai.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

15.02.2019 12:53
Dzięki za fajną wypowiedz, a to prawda lubimy poznawać smaki innych narodowości,lubimy eksperymentować itp. Kiedyś byliśmy na pieczeniu barana i powiem ohyda, śmierdziało mięso niesamowicie ,było chyba źle przygotowane i tak baranina też odpada.Tak jak piszesz trzeba wszystkiego popróbować.;) Pozdrawiam

Bożena Matuszczyk

14.02.2019 14:03
Dziękuję za podpowiedz, bo do krewetek jakoś nie możemy się przekonać.;)

R'n'G Kitchen

15.02.2019 00:00
Czasami tak bywa. Niektórzy są też uczuleni na krewetki. U nas traumą jest natka kolendry. To chyba po wizycie w Gruzji. Czasami stosujemy, jednak wolimy nasiona, mają fajny, orzeźwiający smak. Najważniejsze jeść to, co lubi się. Nie na przekór. Choć lubimy eksperymenty, lubimy poznawać smaki. Ostatnio polowaliśmy na zupę albańską gotowaną na głowach baranich. Niestety nie udało się. A najlepiej jest spróbować, później dowiedzieć się co to było :D Pozdrawiamy ;)

Bożena Matuszczyk

13.02.2019 11:16
Krewetek nie lubię, ale przepis na tą zupę bardzo mi się podoba,zupka wygląda bardzo ciekawie apetycznie i na pewno jest bardzo smaczna.;)

R'n'G Kitchen

13.02.2019 23:35
Dziękujemy :* Fakt, nie każdy lubi krewetki. W zasadzie można zrobić bez nich, ewentualnie zmienić na ulubioną rybę. Polecamy czarnego dorsza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat