Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    800 g
  • mleko

    750 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    szczypta
  • imbir starty

    2 cm

Zacierki:

  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    100 g
  • woda letnia

    15 ml
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto
Zacierki
Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Krok 2 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto
Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir, chwilkę gotować i zblendować do postaci gładkiego kremu.
Krok 3 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto
Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem wedle uznania.
Linka2107
Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 09.03.2016 00:21
Z imbirem pychotka
Kolorowa 29.02.2016 20:41
Ale super wystój naturalny.
ilka01 29.02.2016 17:55
pyszna zupka
sliwka 29.02.2016 09:16
Pychotka;)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat