Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy i chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 250 g
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
mleko kokosowe 150 ml
rosół drobiowy 1 l
kumin
pieprz
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy i chili

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Z chili należy usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Smażyć do zeszklenia warzyw.
Krok 1 - Zupa z czerwonej soczewicy i chili foto
2
Czerwoną soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do zeszklonych warzyw.
Krok 2 - Zupa z czerwonej soczewicy i chili foto
3
Wlać rosół i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu od czasu. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotować. Ja niestety przez nieuwagę rozgotowałam. Doprawić kuminem, solą i pieprzem (w zależności od smaku, ja miałam dobrze doprawiony rosół, więc z soli i pieprzu zrezygnowałam) oraz wlać sok z cytryny. Na koniec wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotować.
Krok 3 - Zupa z czerwonej soczewicy i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 17.06.2015 08:04
rozumiem, że jeszcze dla mnie porcyjka została ? :))) Pycha !
Krzysztof15 17.06.2015 06:37
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak