Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rosół drobiowy
1,5 litra -
kurki
30 dag
Przepis i sposób przygotowania Zupa z cukinii i kurek
2 młode cukinie
1,5 litra rosołu
1 cebula
500g makaronu kokardki (lub innego grubego)
1 szklanka śmietany do zup
1 łyżka oleju
mały pęczek pietruszki
sól i pieprz
Kurki oczyścić i opłukać wrzucić do wrzącego rosołu. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wrzucić do zupy. Cukinie umyć i pokroić w plasterki, dodać do zupy i całość gotować do czasu aż kurki i cukinia będą ugotowane. Gotową zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem do smaku i podgrzać. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pietruszkę umyć, osączyć i posiekać. Na talerze kłaść porcję makaronu, wlać zupe i posypać posiekaną pietruszką. Z przepisu wychodzi 5-6 porcji zupy.
Komentarze (5)