Zupa z cukinii i kurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

    1,5 litra
  • kurki

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

30 dag drobnych kurek
2 młode cukinie
1,5 litra rosołu
1 cebula
500g makaronu kokardki (lub innego grubego)
1 szklanka śmietany do zup
1 łyżka oleju
mały pęczek pietruszki
sól i pieprz

Kurki oczyścić i opłukać wrzucić do wrzącego rosołu. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wrzucić do zupy. Cukinie umyć i pokroić w plasterki, dodać do zupy i całość gotować do czasu aż kurki i cukinia będą ugotowane. Gotową zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem do smaku i podgrzać. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pietruszkę umyć, osączyć i posiekać. Na talerze kłaść porcję makaronu, wlać zupe i posypać posiekaną pietruszką. Z przepisu wychodzi 5-6 porcji zupy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 29.03.2012 08:46
super
anemon 14.03.2012 16:32
Już nie mogę się doczekać na sezon świeżych grzybów.
Niunia1 04.03.2012 20:00
jak ja lubię kurki... a nie miałam ich w ustach od kilku lat:( a zupka wygląda wręcz bajecznie!:))
ben-ka 01.03.2012 16:20
Uwielbiam kurki,przepis do wypróbowania , koniecznie!:)
anemon 26.11.2011 08:38
Bardzo lubię zupy z dodatkiem świeżych grzybów, ale niestety tylko sporadycznie jestem posiadaczką takich grzybów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat