Zupa z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt
  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • sól

  • ziemniaki

    3-4 szt
  • marchew

    1-2 szt
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z ciecierzycy foto
Ciecierzycę dokładnie wypłukać, zalać trzema szklankami zimnej wody i zostawić na 12 godzin do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie przez 45 minut. Pod koniec gotowania posolić.
Krok 2 - Zupa z ciecierzycy foto
Ćwiartkę z kurczaka umyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Ugotować wywar do miękkości mięsa.
Krok 3 - Zupa z ciecierzycy foto
W międzyczasie, gdy gotuje się wywar, obrać i pokroić w kostkę marchewkę, ziemniaki i seler.
Krok 4 - Zupa z ciecierzycy foto
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Krok 5 - Zupa z ciecierzycy foto
Przełożyć cebulę do garnka, dodać pokrojone warzywa. Wlać odcedzony wywar oraz ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotować całość przez około 15 minut.
Krok 6 - Zupa z ciecierzycy foto
Dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 15.02.2017 13:24
ciekawa zupka
ilka01 14.02.2017 23:43
pysznie i zdrowo :)
wwwiolka 14.02.2017 21:03
Bardzo fajny przepis.
Lis 14.02.2017 15:56
Bardzo smakowita:)
IZABELA29 14.02.2017 15:51
Lubie takie zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat