Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3,5 l
brukselka 350 gram
ziemniaki 1 szt.
marchewka 1 szt.
kapusta biała 200 gr
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
udka kurczaka całe 250 gram
seler naciowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselką

Kroki postępowania

1
Do garnka z wodą dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, liście selera i udka z kurczaka. Całość wstawiamy na palnik i gotujemy około 15 minut.
Krok 1 - Zupa z brukselką foto
2
Następnie dodajemy brukselkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i startą marchewkę na drobnych oczkach.
Krok 2 - Zupa z brukselką foto
3
Białą kapustę ścieramy na tartce i wrzucamy do garnka. Warzywa gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Zupa z brukselką foto
4
Jeśli warzywa i mięso z kurczaka jest ugotowane dodajemy koncentrat i śmietanę aby zabielić zupę. Przyprawiamy całość sola i pieprzem. Możemy dodać odrobię majeranku.
Krok 4 - Zupa z brukselką foto
5
Zupa po ugotowaniu.
Krok 5 - Zupa z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak