Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki o smaku kokosowym
Po ugotowaniu piersi z lubczykiem nad parą , zostawiamy wodę z dolnego pojemnika. Jest ona pełna smaku i aromatu.
Listki botwinki siekamy , posypujemy 1 łyżeczką pieprzu i odrobiną soli ziołowej.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szybko przesmażamy botwinkę.
Następnie dolewamy wodę z ziemniaków i spod piersi. Tej drugiej zostawiamy około 50 ml i mieszamy ją z mąką.
Ziemniaki kroimy na cztery części , piersi na ok. 3 cm kawałki.
Do gotującej się botwiny dodajemy zahartowaną rozrobioną mąkę , mieszamy , potem dodajemy ziemniaki i mięso do podgrzania się.
Doprawiamy pieprzem i kwaskiem cytrynowym , ew. solą ziołową.
Wyłączamy palnik i wlewamy napó mleczno-kokosowy. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Doskonały smak gwarantowany.
W wersji z jogurtem nie dodajemy kwasku cytrynowego i napoju kokosowego.
Zmniejszamy też ilość pieprzu i soli ( pamiętajmy że woda po ziemniakach jest już słona).
Smacznego.