Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwinki czyli chłodnik

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
kalarepka młoda 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
rzodkiewka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 1 duży szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ogórek 2 szt.

Porada

Zupa dobrze smakuje na ciepło jak i schłodzona.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki czyli chłodnik

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę i koper posiekać, ogórka i kalarepkę pokroić w drobną kostkę a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekaną botwinkę i kalarepkę włożyć do garnka i zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować. Po ok 5 min dodać ogórka, rzodkiewkę i posiekany ząbek czosnku. Gotować 1 mim , doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić zupę z ognia i poczekać aż nieco przestygnie. Wrzucić posiekany koper. Następnie dodawać jogurt naturalny po jednej łyżce, dokładnie mieszając. Zakwasić chłodnik sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 12.05.2014 18:35
Świeża botwinka już e sklepach,trzeba spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak