Zupa szpinakowo-brokułowa i kotleciki drobiowo-serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Każdy zupką się zajada, szpinak, brokuł się dogada. Marcheweczka kolorek nada, a ryż na dnie swobodnie opada. Dla wyjątkowych gości, złoty kotlecik na pewno zagości. Soczysty z serkiem i cebulą ozdobiony, odpowiednio Prymatem przyprawiony. Jak nie spróbujesz to pożałujesz.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • wywar drobiowy

    3 litry
  • szpinak świeży

    200 gramów
  • marchewka

    2 sztuki
  • brokuł

    1 sztuka
  • ryż

    5 łyżek

Kotleciki

  • piersi z kurczaka

    4 sztuki
  • ser żółty

    200 g
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • Przyprawa do rosołu Prymat

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • masło klarowane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZUPA
Do gotującego się bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Dodajemy pokrojonego brokuła, porwane na drobno liście szpinaku oraz pokrojona w talarki marchewkę. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Na dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy ryż (powinien być al dente).

KOTLECIKI
Piersi i ser drobno pokroić (mięso można zmielić).
Dodajemy jajko, mąkę, majonez i przyprawę do rosołu. Wszystko mieszamy.
Odstawiamy min. na 30 minut, a najlepiej na cała noc do lodówki.
Po tym czasie formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na maśle klarowanym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat