Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowo-brokułowa i kotleciki drobiowo-serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy zupką się zajada, szpinak, brokuł się dogada. Marcheweczka kolorek nada, a ryż na dnie swobodnie opada. Dla wyjątkowych gości, złoty kotlecik na pewno zagości. Soczysty z serkiem i cebulą ozdobiony, odpowiednio Prymatem przyprawiony. Jak nie spróbujesz to pożałujesz.

Składniki:

Zupa

wywar drobiowy 3 litry
szpinak świeży 200 gramów
marchewka 2 sztuki
brokuł 1 sztuka
ryż 5 łyżek

Kotleciki

piersi z kurczaka 4 sztuki
ser żółty 200 g
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 2 łyżki
majonez 1 łyżka
Przyprawa do rosołu Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
masło klarowane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowo-brokułowa i kotleciki drobiowo-serowe

ZUPA
Do gotującego się bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Dodajemy pokrojonego brokuła, porwane na drobno liście szpinaku oraz pokrojona w talarki marchewkę. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Na dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy ryż (powinien być al dente).

KOTLECIKI
Piersi i ser drobno pokroić (mięso można zmielić).
Dodajemy jajko, mąkę, majonez i przyprawę do rosołu. Wszystko mieszamy.
Odstawiamy min. na 30 minut, a najlepiej na cała noc do lodówki.
Po tym czasie formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na maśle klarowanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak