Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 duża sztuka
pietruszka 1 mała sztuka
seler korzeniowy 50 g
por 50 g
cebula 1/2 małej sztuki
olej 2 łyżki
ziemniaki 2 duże sztuki
szparagi białe 2 pęczki
bulion drobiowy 1 l
śmietana kremówka 2 łyżki
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Zupa szparagowa foto
2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 2 - Zupa szparagowa foto
3
Szparagi pozbawić twardych, zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Krok 3 - Zupa szparagowa foto
4
Cebulę pokroić w kostkę, por oczyścić i drobno pokroić. Cebulę i por zeszklić na oleju.
Krok 4 - Zupa szparagowa foto
5
Dodać warzywa korzeniowe i ziemniaki. Podsmażać razem 2-3 minuty co chwilę mieszając.
Krok 5 - Zupa szparagowa foto
6
Warzywa zalać bulionem (użyłam bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim), zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 6 - Zupa szparagowa foto
7
Dodać szparagi, gotować jeszcze 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i, w razie potrzeby, odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Krok 7 - Zupa szparagowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.05.2017 13:01
apetycznie wygląda
MAR3STA 18.07.2016 21:19
Pyszna zupka
noninka77 18.07.2016 19:10
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak