Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    słoik 250 ml
  • ziemniaki

    8 średnich sztuk
  • marchewka

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • śmietana

    do zaprawienia
  • jajko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy 2 litry wody z kostką rosołową, liściem laurowym i płatkami owsianymi. Wrzucamy umyte i obrane warzywa: marchewkę (startą na tarce jarzynowej), korzeń pietruszki, seler, por. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę zaprawiamy śmietaną. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i kładziemy po 1 ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki jajku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 28.08.2013 07:36
pyszna zupka
ONY_za_kare 19.02.2013 11:42
już dawno nie jadłem... jest pycha
Alex_M 12.01.2013 11:48
oj kocham szczawiowke!
Wacław 07.12.2012 10:58
smaki dzieciństwa,pycha !
Bernadeta1 01.12.2012 01:09
pyszna taka zupka
Poison1988 28.11.2012 17:16
ojjj dawno nie jadłam a tak bardzo lubię. Świetna!
olkaaa 15.11.2012 08:50
już dawno nie robiłam
cooleczka 25.10.2012 17:53
uwielbiam, zwłaszcza ze świeżego szcza
Aleksandraa 17.09.2012 20:25
uwielbiam :)
artur7 06.09.2012 07:06
lubię szczaw

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat