zupa rybna z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • mąka

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • papryka mielona

  • pomidory z puszki bez skórki

    1 puszka
  • bulion warzywny

    2 kostki
  • makaron nitki

    10 dkg
  • natka pietruszki

  • filet z dorsza

    60 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety płuczemy osuszamy i kroimy na kawałki,skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy solą i pieprzem i mąką,odstawiamy na 10 min.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy,paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę.W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy,wkładamy kawałki ryby i smażymy na rumiano z obu stron,wyjmujemy posypujemy mieloną papryką.Na pozostałej oliwie podsmażamy na szklisto cebulę z czosnkiem,dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie.Dodajemy pomidory wraz z zalewą,rozgniatamy je widelcem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem,dusimy razem 5 min.Następnie wlewamy jeden litr wrzątku,wkładamy pokruszone kostki bulionowe i mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min,wsypujemy bardzo cienki makaron nitki najlepiej wermiszel i mieszamy.Następnie wkładamy usmażone kawałki ryby i gotujemy zupę jeszcze 5 min uważając by makaron się nie rozgotował.Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata113 12.04.2011 08:07
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat