Zupa pomiodorowa z papryką i grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • rosół

    1 l
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    4 łyżki
  • chleb tostowy

    3-4 kromki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa pomiodorowa z papryką i grzankami foto
Pomidory umyć, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć posiekany ząbek czosnku, włożyć pokrojone pomidory, przykryć i dusić do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, wlać rosół.
Krok 2 - Zupa pomiodorowa z papryką i grzankami foto
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i paprykę. Połączyć z zupą, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa pomiodorowa z papryką i grzankami foto
Chleb tostowy pokroić w kostkę, przyrumienić na rozgrzanym pozostałym maśle z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Zupę podawać posypaną czosnkowymi grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 19.02.2014 09:10
Z grzankami jeszcze nie jadłam
Alex_M 14.01.2014 11:40
wspaniała zupka! :)
ONY_za_kare 12.01.2014 14:05
super zupa!
olkaaa 24.11.2012 20:04
też taką robię
Katarzyna/kate1980 23.11.2012 22:52
świetna uwielbiam pomidorówkę
teresa18 23.11.2012 19:39
pyszne, moje ulubione smaki
caralajna 23.11.2012 12:55
moja ulubiona zupa we wersji z grzankami, muszę spróbować :)
Juleczka20 23.11.2012 08:01
pyszna zupka
wyattearp 23.11.2012 07:45
LUBIĘ ZUPKI
miroslawa 23.11.2012 04:29
uwielbiam pomidorową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat