Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek (bez kapusty)
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
masło klarowane 4 łyżki
pomidory 1,5 kg
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bazylia świeża 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Porada

Zupę możemy podać z makaronem, ryżem lub grzankami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy, wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz oraz Kucharka i gotujemy bulion-(przez ok 1 godzinę , na małym ogniu).
Pomidory (bardzo dojrzałe, mięsiste; najlepsze będą Lima, Bawole Serca lub malinówki) kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pomidory i je smażymy do momentu, aż będą się rozpadać. Całość dokładnie blendujemy, do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy koncentrat. Następnie dodajemy przecedzony bulion- tyle, jaką gęstość zupy preferujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną bazylią i kleksem śmietany.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak