Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeże dojrzałe pomidory 1,25 kg
cukinia 75 dag
bulion warzywny 5 szklanek
cebula czerwona 3 szt
czosnek 4 ząbki
masło 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z cukinią

Cukinię myjemy, jeśli ma twardą skórkę to obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 10 min. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę , szklimy na patelni na rozgrzanym maśle i dodajemy do garnka z cukinią. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z cukinią. Czosnek obieramy, drobniutko siekamy i razem z gorącym bulionem dodajemy do cukinii. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Porcje zupy na talerzach posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Można podawać z grzankami.Zupę można zaciągnąć śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak