Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa - pomidorówka
Jak zrobić zupę pomidorową? Potrzebujemy mięsnej podstawy, przecieru pomidorowego, makaronu lub ryżu, śmietany oraz aromatycznych przypraw. Jak widać, przygotowanie zupy pomidorowej to nie jest skomplikowana czynność! Wystarczy kilka produktów, czas na gotowanie i gotowe!
1. Mięso płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania.
2. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
3. Warzywa obieramy, płuczemy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
4. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek.
5. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
6. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.