Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa - pomidorówka

5.0
(110)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa pomidorowa, zwana również pomidorówką, to jedna z najbardziej znanych i uwielbianych zup w Polsce. Niesamowity smak pomidorów połączony z bulionem i dodatkiem makaronu lub ryżu daje efekt smacznego pierwszego dania obiadowego. 

Składniki:

Składniki

skrzydełka kurczaka
3 sztuki
woda
2 litry
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna
Sklep Prymat
marchew
3 sztuki
seler
1 mały
por (biała część)
0,5
pietruszka
2 sztuki
przecier pomidorowy
250 ml
śmietana 30%
100-200 ml
sól i pieprz

Dodatkowo:

makaron
ulubiony
zielona pietruszka
do posypania

Porada

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa - pomidorówka

Jak zrobić zupę pomidorową? Potrzebujemy mięsnej podstawy, przecieru pomidorowego, makaronu lub ryżu, śmietany oraz aromatycznych przypraw. Jak widać, przygotowanie zupy pomidorowej to nie jest skomplikowana czynność! Wystarczy kilka produktów, czas na gotowanie i gotowe!

1. Mięso płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania.

2. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

3. Warzywa obieramy, płuczemy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.

4. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek.

5. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).

6. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Wypróbuj także zupy krem z pomidorów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TARJA 27.12.2023 12:15
Szkoda, że przepis ukradziony ze strony Kwestia Smaku - Zupa pomidorowa "pomidorówka" -https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_pomidorowa/przepis.html
Paulina761 11.07.2019 11:39
Mi najlepsza wychodzi na przecierach. Pomidorowa, to moja ulubiona zupa.
w mojej kuchni 20.10.2015 16:51
same pyszności podano..
Łukasz15 20.10.2015 14:44
Moja ulubiona zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak