Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • skrzydełka kurczaka

    3
  • woda

    2 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    2
  • marchew

    3
  • seler

    1 mały
  • por (biała część)

    1/2
  • pietruszka

    2
  • przecier pomidorowy

    250 ml
  • śmietana 30%

    100-200 ml
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • makaron

    ulubiony
  • zielona pietruszka

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

Warzywa obieramy, płuczemy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.

Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

slodkieniebo
Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paulina761 11.07.2019 11:39
Mi najlepsza wychodzi na przecierach. Pomidorowa, to moja ulubiona zupa.
w mojej kuchni 20.10.2015 16:51
same pyszności podano..
Łukasz15 20.10.2015 14:44
Moja ulubiona zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat