Zupa pomidorowa po włosku / Polpa al pomodoro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg
  • marchewka

    1 duża
  • por (biała część)

    kawałek
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • makaron

    drobny 100 g
  • oregano

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • ząbek czosnku

  • cukier

    do smaku
  • mozzarella w kulce

  • serek mascarpone

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, por i seler naciowy oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dolać 3 szkl. gorącej wody, dodać oregano i sól, nakryć i ugotować do miękkości.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą morską i odrobiną cukru - upiec w gorącym piekarniku, aż pomidory się lekko podrumienią. Odstawić do ostygnięcia - dodać do miękkich warzyw i razem podgotować 15 minut. - pod koniec dodać wyciśnięty czosnek.
W międzyczasie ugotować drobny makaron, odcedzić i dokładnie zahartować zimną wodą.
Zimny makaron dodać do zupy i wszystko razem zmiksować.
Mozzarellę utrzeć na tarce albo pokroić drobno i dosypać do zupy.

Zupę podawać z kleksem kremowego serka mascarpone.



Habibi
Do zupy doskonale nadaje się każdy drobny makaron - nitki, muszelki, literki, gwiazdki, zacierki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:58
uwielbiam pomidorową!
bertpvd 12.12.2015 11:22
moje smaki ! Super przepis
misia123410 11.12.2015 22:38
moja ulubiona zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat