Zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ostatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu z pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne danie. Jeśli nie macie teraz pomysłu, co zrobić z resztek, to zamroźcie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Kurczak pieczony

    300 gramów
  • cebule

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • kasza pęczak

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    2 łyżki
  • sok pomarańczowy

    330 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oddzielamy od kości.
Na sosie z kurczaka dusimy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kości z kurczaka. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1 litra), dodajemy startą na dużych oczkach marchew, domową kostkę warzywną, gotujemy przez 5 min. Następnie dodajemy mięso, kaszę i sok pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy resztki z pieczonego kurczaka i domową kostkę rosołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat