Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pieczarki

    30 dag
  • bulion

    1, 5 l
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    4 łyżki

pulpeciki

  • łopatka wieprzowa

    30 dag
  • bułka czerstwa

    1
  • cebula

    1 mała
  • jajko

    1
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyżkach margaryny. 1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki) zagotować, dodać pieczarki i gotować razem przez 25-30 minut. Następnie przestudzić i całość zblendować.
2.Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odsączyć z jej nadmiaru i wraz z mięsem i cebulką zmielić. Do masy dodać 1 jajko, sól i pieprz. Całość wyrobić na gładką masę i tworzyć małe pulpeciki. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać je wodą i pod przykryciem dusić około 15 minut.
3.Zupę doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i wodą. Połączyć z zupą i zagotować. Podawać z mięsnymi pulpecikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 09.02.2016 17:51
takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłam
w mojej kuchni 04.09.2015 09:34
same pyszności
Stenka 03.09.2015 20:33
Lubie takie zupy z pulpecikami
cooked 03.09.2015 19:58
pychotka ;)
MagdaXXX 03.09.2015 19:52
pierwszy raz widzę takie połączenie pieczarkowej z pulpecikami ale może byc smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat