Zupa pieczarkowa z kaszą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jak się chce, to można. Jak się lubi, to nawet trzeba. Aromatyczna zupa pieczarkowa z kaszą w śmietanowym towarzystwie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pieczarki

    250 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • por

    1 kawałek
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1.2 litra
  • kasza jęczmienna perłowa

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy. Większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości lub kroimy na pół.

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Por kroimy w piórka.

Warzywa i grzyby dusimy na maśle pod przykryciem, po 10 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych kawałkach) i gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat