zupa owocowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    50 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
  • wino białe

    300 ml
  • maliny świeże

    30 dkg
  • truskawki

    50 dkg
  • białko

    1 szt
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • cukier puder

    5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 2l wody wsypujemy cukier puder (10 dkg) i grzejemy do \"podżółknięcia\", dolewamy wino i podgrzewamy mieszając. Dorzucamy obrane kawałki rabarbaru i maliny(mogą być mrożone); gotujemy 10 minut po czym odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy i do pozostałego płynu (ponownie podgrzanego) dodajemy połówki truskawek. Odstawiamy do ostygnięcia. Z ubitego białka z cukrem pudrem (5dkg) robimy bezy układając łyżką kawałki piany na wrzącej wodzie. Przykrywamy garnek, gasimy gaz i zostawiamy na 7 minut. Bezy kładziemy na wystudzonej zupie w talerzach. Można posypać cynamonem i cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata16 05.07.2012 03:19
ma świetny kolorek :)
Renata16 05.07.2012 03:19
ma świetny kolorek :)
Ewelina47 02.07.2012 19:33
pyszności
Marzena34 02.06.2012 12:58
fajna
gusia1000 10.02.2012 13:46
W sezonie też taką robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat