Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z ryżem
Zupę można także przyrządzić na rosole drobiowo-wołowym.
Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę można dodać do niej więcej ogórków lub samego soku z ogórków, jeśli preferujecie mniej kwaśną, starte ogórki można dodatkowo odsączyć z soku.
Zupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa, danie typu comfort food.
Do zimnej wody włożyć skrzydełka, dodać liście laurowe, ziele i obrane ząbki czosnku. Wodę lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze porcje marchew, pietruszkę i seler. Cebulę opalić nad gazem, dodać do zupy. Zupę gotować przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać ryż oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki (razem z sokiem). Dodać posiekany koperek, pietruszkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupę podawać ze śmietaną lub greckim jogurtem.
Ogórki przed starcie można obrać ze skórki.
Zamiast ryżu do zupy można dodać 3 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki.