Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z pęczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek kiszony 4 szt (duże)
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 szt (mały)
ziemniaki 4 szt
kasza pęczak 50 g
bulion cielęcy 1,2 l
masło klarowane 2 łyżeczki
kwas z ogórków 1/2 szklanki (opcjonalnie)
koperek 1 pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z pęczakiem

Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.

Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.

Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.

Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.02.2016 16:05
Smaczna zupka.
RenataZ-et 13.02.2016 18:19
rewelacyjna zupa
w mojej kuchni 13.02.2016 18:09
przepyszne danie ugotowano
mirosława4 13.02.2016 14:50
tak jeszcze nie gotowałam , muszę wypróbować
agaK. 13.02.2016 14:31
Fajna propozycja, zawsze inaczej robiłam ogórkową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak