Zupa ogórkowa z pęczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek kiszony

    4 szt (duże)
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 szt (mały)
  • ziemniaki

    4 szt
  • kasza pęczak

    50 g
  • bulion cielęcy

    1,2 l
  • masło klarowane

    2 łyżeczki
  • kwas z ogórków

    1/2 szklanki (opcjonalnie)
  • koperek

    1 pęczek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.

Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.

Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.

Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 14.02.2016 16:05
Smaczna zupka.
RenataZ-et 13.02.2016 18:19
rewelacyjna zupa
w mojej kuchni 13.02.2016 18:09
przepyszne danie ugotowano
mirosława4 13.02.2016 14:50
tak jeszcze nie gotowałam , muszę wypróbować
agaK. 13.02.2016 14:31
Fajna propozycja, zawsze inaczej robiłam ogórkową.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat