Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórek kiszony
4 szt (duże) -
marchew
2 szt -
pietruszka
1 szt -
seler korzeniowy
1 szt (mały) -
ziemniaki
4 szt -
kasza pęczak
50 g -
bulion cielęcy
1,2 l -
masło klarowane
2 łyżeczki -
kwas z ogórków
1/2 szklanki (opcjonalnie) -
koperek
1 pęczek -
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.
Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.
Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się