Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek kiszony

    500 g
  • kurczak wędzony

    4-5 pałek
  • marchew

    1 duża
  • masło

    1 łyżka czosnkowego
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 mały
  • ziemniaki

    4 duże
  • por (biała część)

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka
  • ryż

    2 łyżki
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • gorąca woda

    1 litr
  • kwas z ogórków

    250 ml
  • koperek

    1 pęczek
  • sól i pieprz

  • sok z cytryny

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew ,pietruszkę ,seler i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekany koperek. Podajemy ciepłe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 19.03.2015 11:08
pyszny przepis
justynkag 19.03.2015 09:53
Wyglada smacznie.
Skotka 19.03.2015 08:22
Ślicznie wygląda, musi być pyszna:))
Iwusia 18.03.2015 23:46
smacznie wygląda
norweska20 18.03.2015 23:36
prezentuje się bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat