Zupa \"nic\"

Zupa \"nic\"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 l
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    10 dag
  • wanilia laski

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić sztywną pianę z białek, dodając pod koniec ubijania trochę cukru. Mleko zagotować; do wrzącego wkładać łyżką pianę, po chwili gotowania wyjmować ją łyżką cedzakową na talerze. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, po czym po trochu wlewać do nich gorące mleko, nie przerywając ucierania. Dodać cukier waniliowy lub utartą w moździerzu wanilię. Rozlewać zupę-gorącą lub ostudzoną-na talerze z piankami. Do zupy można dodać ryż ugotowany na mleku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

1j1o1l1a1

05.04.2011 23:18
pewnie smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat