Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    2 szt
  • włoszczyzna suszona

    1 porcja
  • śmietana

    1 śmietana
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • por (biała część)

    5 dag
  • masło

    1 łyżkia
  • cheddar

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa neapolitańska

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 4 szklankami wody, gotować 30 minut. W połowie gotowania dodać ziemniaki. Następnie wywar przecedzić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i połączyć z przestudzonym wywarem, stale mieszając. Zupę zagotować, zdjąć z ognia, dodać mleko, śmietanę, starty ser, marchewkę z włoszczyzny i ziemniaki. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny i solą.
Por oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Zupę podgrzać, rozlać do bulionówek i przybrać porem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Anna152 22.10.2011 09:24
musi byc smaczna
kriso 10.05.2011 05:47
super
gosia561 17.04.2011 12:25
rewelacja
Tika4444 07.02.2011 11:04
fajny przepis
szajba2 05.02.2011 11:22
wolę zupę warszawską
Jaheira11 15.10.2010 09:57
pychotka!
jolajka 27.09.2010 07:09
próbowałam jest niezła
Barbara55 22.09.2010 14:25
dobra zupa nie jest zła
aga130982 05.09.2010 09:59
mniam
buksiak12 25.08.2010 15:17
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat