Zupa musztardowa

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybka, prosta zupa z musztardą, jabłkiem, ziemniakami w roli głównej. Zupa ma bardzo fajny delikatny smak. Podaję ją z jajkiem i kabanosami dzięki czemu jest syta.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • ziemniaki

    0,5 kilograma
  • seler

    1 plaster
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • Musztarda stołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • pieprz czerwony

    1 szczypta
  • bulion warzywny

    1 litr
  • wino białe

    125 mililitrów
  • jabłka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka duże

    4 sztuki
  • kabanos

    100 gramów
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • papryczka chili

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i pora drobno kroję. Warzywa przekłam do garnka i przesmażam na maśle. Wlewam wino i redukuję ilość płynu. 

Dodaję pokrojone, obrane ziemniaki, seler i jabłka. Przesmażam minutę i wlewam bulion. Gotuję do miękkości.

Na końcu dodaję musztardę, śmietanę, sól, pieprz i miksuję zupę na krem.

Jajka gotuję na twardo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam na patelni na odrobinie masła. Zupę podaję z jajkiem, kabanosami, chili, natką, pieprzem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat