zupa morelowa

zupa morelowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    70 dkg.
  • śmietana 12%

    1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • cukier

    3-4 łyzki
  • groszek ptysiowy

    1 op.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zupa morelowa

Morele wydrylować i przekroić na połówki. Zalać wrzącą wodą i rozgotować je. Do wrzących owoców wlać śmietanę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Szybko mieszać,żeby nie zrobiły się grudki. Jak przestygnie to zmiksować wszystko bardzo dokładnie. Można podawać na zimno i ciepło. Posypać przed podaniem groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

mamusia1 27.07.2013 12:07
dobra latem
mamusia1 25.07.2013 08:00
letni chłodnik
pestka 23.10.2012 09:50
takiej owocowej zupy nie jadłam , ale spróbuję
Beata73 25.08.2012 12:45
rzadko jem słodkie zupy,ale tą spróbuję
Beata73 25.08.2012 12:45
rzadko jem słodkie zupy,ale tą spróbuję
elficzna 21.08.2012 11:18
brzmi smakowicie :)
caralajna 19.07.2012 23:39
zupa - deser.. zjadłabym bez wahania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat