Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    1/2 kg
  • kukurydza w puszce

    1
  • fasola czerwona z puszki

    1
  • pomidory krojone z puszki

    1
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    2
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • zielona pietruszka

  • fasola biała

    1 puszka
  • przyprawy

    1 do potraw meksykańskich
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
Zawartość puszek wraz z wodą wlać do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory nic nie odcedzamy i nic nie płuczemy w wodzie, smak nada nam własnie zalewa z puszek). Dolewamy około 0,75l wody i dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotujemy na małym ogniu.
Krok 2 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
Mięso mielone podpiekamy na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej, następnie dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i dalej smażymy, do miękkości warzywek. Dodajemy pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszać i przełożyć do gotujących się warzywek. Następnie na patelnię wlewamy około szklankę wody i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do zupy.
Krok 3 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę posypujemy zielona pietruszką i podajemy z pieczywem bądź ryżem.
Chociaż moi najbliżsi preferują z bagietką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 13.08.2012 00:16
Pycha.
Kikiriki 21.07.2012 15:54
muszę wypróbować
Konczi 21.07.2012 14:53
Polecam wypróbować boj est pyszna !
parysek10 21.07.2012 13:20
musi smakować rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat