Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa meksykańska, to świetna propozycja obiadowa na jesienne i zimowe obiady. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją wiosną i latem. Jest bardzo pożywna i ze względu na bogactwo składników może stanowić dwudaniowy obiad. Spróbujcie!

Szukacie przepisów na inne zupy? Znajdziecie je w zakładce ZUPY w serwisie Doradca Smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mięso mielone - mieszane

    500 gramów
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • kostka rosołowa

    2 kostki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • zielona pietruszka

  • fasola biała

    1 puszka
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    1 do potraw meksykańskich
  • papryczka chili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zupa meksykańska z mięsem mielonym

  • Przepis na zupę meksykańską z mięsem
  • Sycąca zupa na obiad
  • Danie kuchni meksykańskiej

Nie ma nic lepszego niż pożywny obiad! Zupa meksykańska z mięsem mielonym z pewnością do takich należy. Koniecznie zobaczcie przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i przygotujcie obiad dla całej rodziny, który wystarczy na kilka dni!

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto

Zawartość puszek wraz z wodą wlać do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory nic nie odcedzamy i nic nie płuczemy w wodzie, smak nada nam własnie zalewa z puszek). Dolewamy około 0,75 l wody i dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotujemy na małym ogniu.

Krok 2 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
Mięso mielone podpiekamy na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej, następnie dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i dalej smażymy, do miękkości warzywek. Dodajemy pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszać i przełożyć do gotujących się warzywek. Następnie na patelnię wlewamy około szklankę wody i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do zupy.
Krok 3 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę posypujemy zielona pietruszką i podajemy z pieczywem bądź ryżem.
Chociaż moi najbliżsi preferują z bagietką.

Pełna kolorowych składników zupa meksykańska z mięsem mielonym, wspaniale smakuje z dodatkiem kukurydzianych nachosów lub tortilli. Tę drugą podsmażcie wcześniej na suchej patelni i potnijcie na trójkąty. W taki sposób możecie podać ją jako gorącą kolację podczas organizowanej domówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

gusia1000 13.08.2012 00:16
Pycha.
Kikiriki 21.07.2012 15:54
muszę wypróbować
Konczi 21.07.2012 14:53
Polecam wypróbować boj est pyszna !
parysek10 21.07.2012 13:20
musi smakować rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat