Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa:
-
marchewki
2 sztuki -
mleko kokosowe
1 puszka -
wywar warzywny
600 mililitrów -
masło 82%
1 łyżka -
papryczka habanero
0.5 sztuki
Dodatki:
-
kiełki rzodkiewki
2 garście -
pierś z kurczaka
100 gramów -
sezam
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek
Przepis i sposób przygotowania Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym
2 duże marchewki kroimy w plastry.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wywarem i dodajemy papryczkę habanero, ale bez nasion. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka.
Za pomocą blendera miksujemy wszystko. Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki dodajemy odrobinę soli i wszystko razem mieszamy.
Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy kurczaka. Gdy nabierze złotobrązowego koloru zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
Do głębokiego talerza nalewamy zupę, dodajemy kiełki, kurczaka i posypujemy sezamem.
SMACZNEGO
Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to dodałam tylko tą gęsta część.
Ja do swojej zupy dodałam 1 papryczkę habanero i wyszła naprawdę ostro. Dlatego też zmniejszyłam ilość w przepisie. Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnią, zawsze lepiej dodać mniej a późniejsze ewentualnie dodać więcej. Mleko kokosowe można zamienić na śmietanę 30%.![]()
Komentarze (1)