ZUPA KURPIOWSKA ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartka z kurczaka

  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

  • por

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy,warzywa obieramy(prócz marchewki) i wszystko zalewamy ok.1 litra wody.Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy.Po 40 minutach dodajemy poszatkowaną kapustę.W międzyczasie przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchewkę i posiekaną cebulę.Kiedy kapusta będzie miękka ,z zupy wyjmujemy mięso i włoszczyznę,a dodajemy marchew z cebulą oraz koncentrat pomidorowy.Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę,którą rozprowadzamy odrobiną wywaru i wlewamy do zupy.Zagotujemy.Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stefcia 03.09.2013 10:53
lubię takie zupy:)
Ada-Gaba 28.08.2013 13:06
pięknie podane
plocia 28.04.2013 12:27
Wczoraj teściowa miała taką zupę zrobioną, ale mi nie smakuje z samej świeżej kapusty
anemon 18.04.2013 13:34
Lubię poznawać takie regionalne smaki.
Margo1 16.01.2013 09:35
bardzo fajna
Margo1 16.01.2013 09:35
bardzo fajna
ben-ka 06.08.2012 11:25
ładnie się prezentuje.
junox 08.12.2011 18:55
świetna
IKrakowianka 29.11.2011 11:42
wygląda super
dorlil 26.11.2011 20:40
pyszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat