Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurki
50 dag -
cebula
1 szt -
oliwa
2 łyżki -
kolendra świeża
1 łyżka -
śmietana 30%
100 ml -
sól, pieprz
-
bulion warzywny
1,5 l
Przepis i sposób przygotowania Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami.
Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle .
200 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki wody
3 łyżki posiekanego drobno koperku
sól
Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.
Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Komentarze (7)