Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • kolendra świeża

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól, pieprz

  • bulion warzywny

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną.
Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle .

200 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki wody
3 łyżki posiekanego drobno koperku
sól

Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.
Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 12.11.2013 18:20
kureczki i kluseczki mniam
msmors 01.10.2013 12:03
czy mogę się dzisiaj wprosić na taki dobry obiadek?
Janina 01.10.2013 12:03
Smakowita;)
quatro 01.10.2013 09:27
Uwielbiam kurki, na pewno jest pyszna.
babajaga1969 01.10.2013 08:11
pyszna taka zupa
Ewa 01.10.2013 07:45
Pyszna zupka na czasie :)
miroslawa 01.10.2013 04:27
Same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat