Zupa kremowa z brukwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 szt
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • smietana 18%

    200 ml
  • wywar z kurczaka

    3 l
  • sól do smaku

  • pieprz cayenne

    do smaku
  • parmezan starty

    150 g
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • brukiew

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukiew umyć, oskrobać i pokroić w kawałki. Podobnie ziemniaki. Dodać seler i lubczyk, odrobinę posolić.
Zlać warzywa wywarem z drobiu i gotować do miękkości.
Zmiksować na gładką masę. Doprawić pieprzem cayenne i solą do smaku. Zabielić śmietaną, najlepiej słodką 18%.
Podawać posypane parmezanęm i zieloną pietruszką z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 24.08.2012 19:25
Ja częściowo wyrywam wcześniej, bo jest za gęsto posiana :)
ziutula 24.08.2012 17:42
u nas brukiew dopiero się jada po przymrozkach, jest wtedy ponoć słodsza i krucha...i na gęsinie obowiązkowo...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat