Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z ziemniaków i kalafiora
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora i podsmażyć na małym ogniu przez 8 minut. Następnie dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażać kolejną minutę cały czas mieszając. Do garnka dolać wino, całość gotować do momentu aż wino prawie zupełnie odparuje.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Do podduszonych porów dodać bulion i szklankę wody oraz przyprawy, gdy całość zacznie wrzeć, dodać pokrojone ziemniaki. Gotować przez 5 - 7 minut.
4. Z kalafiora wyciąć głąb. Resztę podzielić na różyczki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać kalafiora. Całość gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut.
5. Ugotowaną zupę odstawić by lekko przestygła, a następnie zmiksować na gładki krem. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną, a każdą porcję posypać grzankami.