Zupa krem z suszonych grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 szt
  • śmietana 12%

    100 ml
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • groszek ptysiowy

    do dekoracji
  • śmietana

    do dekoracji
  • cebula

    1 szt
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Krok 2 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym,
Krok 3 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
a następnie dodajemy do pozostałych składników.
Krok 4 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 23.11.2011 20:56
piekna!
Lotar 23.11.2011 17:42
super !
Magdalena42 23.11.2011 14:20
świetny ten przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat