Zupa -krem z pasternaku i pora

Ifa

Ifa

Zupa -krem z pasternaku i pora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • pasternak

    0,5 kg
  • por (biała część)

    1
  • ziemniaki

    3-4
  • bulion

    1,5 l
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Grzanki

  • bułki

    2-3
  • żółty ser starty

    3-4 łyżki

Dodatki

  • boczek surowy

    3-4 plasterki
  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Pasternak obierz i pokrój na kawałki, por oczyść i też pokrój w talarki. Do garnka wlej 1-2 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć por i smaż na wolnym ogniu, aż się zeszkli, dodaj korzeń pasternaka, smaż chwilę. Do warzyw wlej bulion. Gotuj, aż warzywa zmiękkną. Zupę przestudź trochę i zblenduj na krem, dopraw solą.

2. Bułki pokrój w poprzek na małe pajdki, na każdą nałóż żółty ser, zapiekaj w 180 st. C, aż ser stopi się (ok. 5-8 minut). Plasterki boczku ułóż na papierze i podpiecz w tym samym czasie co bułki.

3. Szczypior posiekaj. Zupę podawaj z plastrem boczku, szczypiorkiem i grzankami.
Ifa
Zamiast bulionu można użyć wody, tylko wtedy należy zupę trochę doprawić (np. mieszanką suszonych warzyw).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

02.04.2016 22:10
takiej zupki nie jadłam, ale nabrałam apetytu

noninka77

02.04.2016 20:49
Ciekawa jestem smaku :)

Barbara13

02.04.2016 20:33
smaczna zupka

Wiktoria29

02.04.2016 20:14
coś dla mnie do wypróbowania

mirosława4

02.04.2016 20:11
takiej jeszcze nie jadłam

Ada-Gaba

02.04.2016 19:54
apetycznie podane

cukiereczek

02.04.2016 19:48
zdjęcie, zachęca do wypróbowania

IKrakowianka

02.04.2016 19:36
super jest taka zupa

Benita

02.04.2016 18:46
z chęcią bym skosztowała

wyattearp

02.04.2016 18:41
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat