Zupa Krem z Papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 szt
  • bulion

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki opłucz, osusz, skrop olejem i piecz w piekarniku, aż skórka sczernieje. Włóż je do foliowego woreczka, zamknij i poczekaj kilka minut, zdejmij skórkę. Papryki pokrój, usuń pestki. Ziemniaki pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Chili oczyść z nasion, drobno posiekaj. Paprykę i czosnek podsmaż razem na oleju. Zalej 1,5 l wody, wrzuć kostki bulionowe i ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Przestudź i zmiksuj. Przypraw tabasco, solą, pieprzem, wymieszaj ze śmietaną. Podgrzej dobrze, nie gotując. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 21.11.2011 14:24
smaczna
szajba2 21.10.2011 14:31
tego jeszcze nie jadłem
nikusonka 17.02.2011 23:40
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat