Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    400 g
  • cebula

    1 szt średniej wielkości
  • bulion warzywny

    1-1,5 l
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kurkuma

    szczypta
  • śmietana 18 proc

    100 g
  • marchewka

    1 szt
  • ziemniaki

    350 g
  • masło

    3 łyżki
  • Koperek suszony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z kurek

Na patelni rozpuścić masło , dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i lekko ją zeszklić . Następnie dodać dobrze umyte i pokrojone kurki . Smażyć przez około 15 minut, uważając aby się nie przypaliły . Po ok. 10 -15 minutach dodać startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki . Wlać gorący bulion warzywny i dodać szczyptę kurkumy. Całość gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko zmiksować , wlać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Zupę można podać z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

gusia1000 02.07.2017 15:08
Smaczna zupa.
SzczyptaChili 02.07.2017 11:45
Pyszna zupa , obowiązkowa w sezonie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat