Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zupa

  • kukurydza konserwowa

    1,5 puszki
  • marchew

    2 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    szczypta
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku

orzeszki z ciecierzycy

  • ciecierzyca ugotowana

    1,5 szklanki
  • oliwa

    5 łyżek
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    pół łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie przecieramy przez sito.
Oliwę mieszamy z przyprawami, następnie polewamy ciecierzycę i mieszamy razem, tak aby każde ziarenko było oblepione przyprawami. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypujemy cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca.
Gotową zupę podajemy posypaną orzeszkami z ciecierzycy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 29.10.2017 22:57
musi być pyszna
jejkuchnia 29.10.2017 09:54
Pyszna zupka. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat